Desatoro
o pitnej vode
Naša spoločnosť
sa zaoberá predovšetkým biologickým čistením domových, komunálnych a
priemyselných odpadových vôd. Tiež úpravami vôd v priemysle
do vyšších foriem chemickej čistoty, alebo podľa požiadaviek technologických
procesov. Vody s určitými parametrami a vody vysokej čistoty sú požadované
hlavne v priemysle, zdravotníctve, laboratóriách a pod.
V Slovenskej
republike zatiaľ nepracuje dostatočný počet firiem, ktoré by svoje
zameranie úzko špecializovali. Je to pochopiteľné, pretože väčšinou nie
sú k dispozícii jednoduché riešenia za prijateľnú cenu. Občania sa
často obracajú na nás s problematikou úpravy individuálnych zdrojov,
alebo dodatočnej úpravy
niektorých parametrov verejných rozvodov pitnej vody.
Aby
sme aspoň čiastočne vyhoveli, alebo nasmerovali občanov, ktorí majú záujem
dozvedieť sa objektívne údaje o problematike pitnej vody, použili sme
nasledujúci materiál v neupravenej podobe. Ako spoločnosť podnikajúca
v obore čistenia a úpravy vôd považujeme mediálne rozšírenie podobných
materiálov za veľmi užitočné.
1) Čo robiť, keď mám novú
studňu alebo nový vrt
Predovšetkým je nutné dlhodobo čerpať vodu, aby z nej zmizol zákal.
To najlepšie poznáme, keď nalejeme vodu do pohára z číreho skla a
pozrieme sa na ňu proti svetlu. Voda nesmie javiť zákal, maximálne len, a to
v krajnom prípade, malú opalescenciu. (Zákal vo vode môže byť spôsobený
v zásade dvomi príčinami: buď je prameň stále „neusadený“ a prináša
so sebou piesok vo forme jemného kalu, alebo sací kôš je príliš nízko a
zapnutím čerpadla vznikne tlakový náraz, ktorý spôsobí zvírenie dna a
strhnutie jemného kalu so sebou do vodovodu. V tomto druhom prípade
je rada jednoduchá – zvýšime výšku sacieho koša v studni.) Pokiaľ voda
nejaví už žiaden zákal – obvykle toho dosiahneme dlhodobým čerpaním –
vykonáme dezinfekciu studne, viď bod 2.
2) Ako vykonať dezinfekciu
studne alebo vrtu
Ak nemáme k dispozícii ešte mikrobiologický rozbor, ktorý by nám
mohol poskytnúť obraz o rozsahu bakteriálnej kontaminácie, vykonáme bežnú
dezinfekciu nasledujúcim spôsobom tak, že si najprv vypočítame objem vody v
studni v kubických metroch a na každý kubický meter odmeriame 1 lyžicu
Chloraminu B, prípadne 1 uzáver dezinfekčného prípravku SAVO. Samozrejme,
že je možné použiť aj iný prípravok v množstve odporúčanom výrobcom
( v súčasnej dobe je ďalej na trhu AQUASTERIL, Phar-X-Aqua, Dikacid, všetky
na báze voľného chlóru ). Vlastnú dezinfekciu vykonáme tým spôsobom, že
odmerané množstvo prípravku zmiešame s malým množstvom vody (napríklad
vo vedre z umelej hmoty) a tento roztok nalejeme na povrch hladiny v studni
alebo vrte. Potom musíme vyčkať najmenej 1 hodinu, než dôjde k rozptýleniu
chlóru v celom objeme vody a začneme čerpať. Tým docielime to, že sa
chlór dostane do potrubia a do batérií.
3) Ako vykonať odber vody na
kontrolu jej kvality
Po
vykonanej dezinfekcii studne môžeme pristúpiť k odberu vody za účelom
jej kontroly v laboratóriu. Tento odber realizujeme aspoň 2 týždne po
vykonanej dezinfekcii. Jedine tak sa môžeme presvedčiť, že dezinfekcia bola
účinná aj z dlhodobého hľadiska. K odberu vody použijeme fľašu,
ktorú vydalo k tomu účelu laboratórium. Zvlášť dôležitá je
sterilná fľaša, ktorá slúži k odberu vody na bakteriologický rozbor. Ak
chceme vykonať iba chemický rozbor, je pre odber dostačujúca fľaša PET od
balenej vody, ktorú pre istotu niekoľkokrát vypláchneme vodou, ktorú chceme
odobrať. Dôležité je pred vlastným odberom nechať odtiecť dostatočné
množstvo vody, aspoň také, aby sa vymenil objem vody v potrubí. Najlepšie
to spoznáme, keď pri odtekaní vody sledujeme jej teplotu pomocou napr. chrbáta
ruky. Akonáhle dôjde k dostatočnému odtoku vody a z kohútika začne
prúdiť voda priamo zo studne, dôjde k zreteľnému zníženiu jej
teploty (obvykle je teplota vody v studni okolo 10°C). Až potom vodu
odoberieme. Obe fľaše naplníme až do ústia – okrem fľaše na bakteriológiu,
kde necháme malú vzduchovú bublinku, aby mohlo dochádzať k dosycovaniu
spotrebovaného kyslíka behom transportu do laboratória. Dôležité je
priviezť odobrané vzorky čo najskôr do laboratória. Ak sa nám to nepodarí
v ten deň, tak vykonáme odber odpoludnia či večer, odobrané vzorky dáme
cez noc do chladničky a na druhý deň ich čo najskôr dopravíme do laboratória.
Okrem kontroly studne na začiatku jej používania sa odporúča vykonať
rozbor vody jedenkrát ročne. Táto povinnosť vyplýva aj zo zákona.
4) V akom rozsahu kontrolovať
kvalitu vody
Pracovníci špecializovaných
hygienických laboratórií sú
schopní vykonať rozbor vody v celom rozsahu príslušnej
normy. Celý rozsah normy sa však pri bežnej kontrole studne alebo vrtu obvykle nevykonáva -
predovšetkým z hľadiska ekonomického, stál by totiž okolo 5000
Sk. Úplne postačujúce je vykonanie skráteného rozsahu rozboru. Ak je rozbor
vykonaný ku kolaudácii, keď je potrebné stanoviť viac parametrov, napr. aj
vybrané ťažké kovy, je táto cena okolo 1000 Sk, v prípade priebežnej
kontroly je vykonaný ešte užší výber (tzv. súkromný rozsah), ktorý stojí
okolo 800 Sk a ktorý je stanovený tak, aby ním boli postihnuté tie najdôležitejšie
sledované parametre. Až po ich event. prekročení, resp. pri prekročení
niektorých významných ukazovateľov, ktoré sú indikátorom ďalšieho možného
znečistenia studne, obvykle laboratórium odporúča vykonať tieto ďalšie vyšetrenia.
5) Ako porozumieť protokolu o
rozbore vody
Výsledkom vyšetrenia je protokol, kde sú uvedené jednotlivé
analyzované parametre, ich nájdené hodnoty, v prípade, že došlo k ich
prekročeniu, je vo vedľajšom stĺpci uvedená hodnota parametra uvedeného v norme.
Ďalšie hodnotiace údaje sú uvedené na druhom liste, tzv. posudku.
6) Ako porozumieť jednotlivým
ukazovateľom kvality
Mikrobiologické ukazovatele
Vyšetrované ukazovatele patria
k tzv. indikátorom fekálneho znečistenia, keď sa hľadajú baktérie žijúce
v črevnom trakte človeka, alebo teplokrvných živočíchov (koliformné baktérie, fekálne
koliformné baktérie a fekálne streptokoky ).
Pokiaľ sa vo vode nájdu niektoré z týchto baktérií, je voda podozrivá,
že prišla do kontaktu s výkalmi či zbytkami živočíchov a že môže
obsahovať patogénne baktérie a vírusy, ktoré práve pochádzajú z črevného
traktu. To, že voda je dlhodobo používaná a nedošlo pritom k ochoreniu,
ešte neznamená, že ide o nevýznamnú vec. Pravidelní spotrebitelia
si môžu vytvoriť toleranciu k týmto baktériám a v prípade,
že nie je oslabený ich imunitný systém, tak im pitie tejto závadnej vody
nemusí vadiť. Horšie však sú na tom deti, prípadné návštevy a chorí ľudia.
V každom prípade je vtedy potrebné vykonať dezinfekciu studne alebo
vrtu podľa postupu uvedeného v bode 2. Okrem indikátorov fekálneho znečistenia
sa používajú ešte indikátory tzv. obecnej kontaminácie (psychrofilné a
mezofilné baktérie), ktoré nemajú taký významný zdravotný
dopad.
Chemické a fyzikálne
ukazovatele pH
-
číselné vyjadrenie
kyslosti alebo zásaditosti vody. Limit pre pitnú vodu je neutrálny 6
– 8. Kyslá voda môže spôsobovať koróziu potrubia či čerpadla, čo sa
prejavuje prítomnosťou železa, zinku, alebo dokonca medi, či olova, pokiaľ
je z tohoto kovu vyrobené potrubie. Všeobecne sa odporúča, pokiaľ je
voda kyslá, nepoužívať medené potrubie na jej rozvod. Rozpustená meď môže
spôsobiť cirhózu pečene a je známych niekoľko úmrtí kojencov, kde je
uvedená táto príčina. Vodu možno do istej miery odkysliť použitím kusového
vápenca, ktorý sa umiestni na dno studne, alebo môže byť zavesený vo
vhodnom priepustnom obale v studni, aby bolo možné ho dopĺňať či vymeniť.
Alkalická reakcia svedčí o prítomnosti napr. vápna, alebo môže ísť o
produkty rozkladu organických látok vo vode pôsobením baktérií.
Chemická
spotreba kyslíka ( CHSK-Mn, predtým tiež oxidovateľnosť )
je nešpecifické skupinové stanovenie, ktoré
slúži ako podklad pre odhad organického znečistenia vody. Limitná hodnota
je 3 mg/l. Organické znečistenie vody môže byť v zásade prírodného
pôvodu, či ide o výluhy z organicky bohatých zemín, z lesa, rašeliniska,
ale aj o rozklad živočíšneho alebo rastlinného tela priamo v studni, alebo
pôvodu umelého. Táto druhá alternatíva je o niečo horšia, pretože vedie
k domnienke, že sa do vody mohla dostať aj látka toxická (pesticídy,
hnojivá a pod.). Prekročenie tohoto parametra by malo viesť užívateľa k vyčisteniu
studne alebo vrtu, následnej dezinfekcii studne a neskôr k novému vyšetreniu.
Dusičnany
V malom množstve sú dusičnany
takpovediac všadeprítomné na Zemi, nakoľko sú súčasťou tzv. dusíkového
cyklu. Bohužiaľ, vplyvom hnojenia liadkovými hnojivami, únikom odpadových vôd
zo žúmp či septikov, organických hnojív atď. sa dusičnany stali v súčasnej
dobe vážnou hrozbou všetkých studní a vrtov. Ich zdravotné riziko spočíva
v tom, že sa môžu v tráviacom trakte premieňať na tzv.
nitrosaminy, ktoré sú podozrivé z karcinogénneho účinku. Tejto
premene bráni vitamín C a E. Preto je dôležité v prípade zvýšenej
spotreby dusičnanov vplyvom pitia vody dopĺňať stravu týmito vitamínmi.
Limitná hodnota 50 mg/ l bola navrhnutá
na základe predpokladu, že spotrebujeme denne 2 l vody (ako priamym pitím,
tak cez ostatné jedlo). Ak je tento príjem znížený napríklad na polovicu,
potom možno tolerovať pre dusičnany aj hodnotu 100 mg/l. Iná je situácia u
kojencov, keď je používaná limitná hodnota 15 mg/l, ktorá vyplýva z toho,
že kojenci nie sú schopní rozkladať methemoglobín, ktorý vzniká z dusičnanov
a dusitanov.
Dusitany
majú podobné vlastnosti ako
dusičnany. Ich limitná hodnota je stanovená na 0,1 mg/l. Dusitany sa obvykle
vyskytujú vo vode, kde je nedostatok kyslíka, ako produkt redukcie dusičnanov,
ktorých je vo vode aj rádovo
viac. Táto chemická reakcia môže byť významne urýchlená prítomnosťou
zinku, medi alebo železa. To sú kovy, z ktorých môže byť vyrobený
rozvod alebo čerpanie vody. Z tohoto hľadiska je preto dôležité vždy
riadne odpustiť dostatočný objem vody pred jej použitím alebo aj pred
odberom vzorky (viď
bod 3).
Amonné ionty
sú ukazovateľom možného fekálneho
znečistenia vody a spoločne s dusitanmi, s chemickou spotrebou kyslíka
a chloridmi môže ich nadlimitná hodnota (viac než 0,5 mg/l) signalizovať čerstvé
fekálne znečistenie. Niekedy je prítomnosť amonných iontov dôsledkom radu
redukčných dejov (katalyzovaných napríklad prítomnou meďou), kedy amonné
ionty vznikajú z pôvodných dusičnanov.
Chloridy
sú ukazovateľ podobný ako
amonné ionty. Ich limit je 100 mg/l. Ovplyvňujú chuť vody (slaná chuť), vo
vyšších koncentráciách pôsobí aj korozívne. V našich podmienkach
je vyššia koncentrácia chloridov skôr nezvyklá, niekedy signalizuje prienik
povrchovej vody z chemicky „ošetrenej“ vozovky zimným posypom.
Železo, mangán
sú kovy, ktoré bývajú často
prítomné vo vode a sú príčinou jej zákalu. Ich pôvod môže byť v zásade
dvojaký – prirodzený (oblasť výskytu železnej rudy ) daný miestnym
zarudnením alebo umelý, kedy ide o produkt korózie (týka sa predovšetkým
železa). Obidva kovy patria do skupiny ťažkých kovov, ale na rozdiel od nich
nie sú významné z hľadiska pôsobenia na zdravie. Zhoršujú iba chuťové
a pachové vlastnosti vody. Pri vyšších koncentráciách môžu spôsobovať
problémy pri praní prádla (žlté škvrny), usadenín hrdze vo WC a podobne.
7) Čo robiť so studňou alebo
vrtom, keď nevyhovuje kvalita vody
Studňa
je vodné dielo, ktoré vyžaduje na rozdiel od vrtu zvýšenú starostlivosť.
Predovšetkým je nutné zabezpečiť studňu stavebne. Najčastejšou príčinou
kontaminácie vody je prienik povrchovej vody do studne. Preto by malo byť
snahou každého stavebníka odviesť povrchovú vodu okolo studne čo najrýchlejšie
preč (napr. pomocou žliabku), aby sa znížila možnosť prieniku väčšinou
bakteriálne kontaminovanej povrchovej vody do studne. Dôležitá je samozrejme
aj dostatočne nepriepustná zákrytová doska. Aby sa znížilo riziko kontaminácie
povrchovou vodou, odporúča sa vykonať utesnenie telesa studne ílom. Tieto zásady
sú veľmi dôležité z hľadiska prevencie pred prienikom povrchovej
vody. Príčinou zhoršenej kvality vody však môže byť aj prirodzené zanášanie
dna studne nánosmi bahna, nečistôt, ktoré zhoršujú kvalitu vody v parametri
vyššej spotreby kyslíka (vyšší obsah organických látok). To vedie k znečisteniu
studne baktériami, ktoré tu nachádzajú dobré podmienky pre život. Ďalším
prejavom prirodzeného starnutia studne je vznik nánosov železa alebo vodného
kameňa. Obvykle sa tento jav pozoruje aj na stenách studne, kde sa potom na
inkrustoch tvorí biofilm organických látok, kde opäť môžu vegetovať baktérie,
poprípade riasy. Z týchto dôvodov je nutné studňu pravidelne čistiť.
Dno obvykle kalovým čerpadlom a jej steny postrekom vodou alebo kefou. S výhodou
možno pritom použiť roztok chlóru vo vode (napr. SAVO). Všetko opláchneme
čistou vodou a všetku vodu vyčerpáme. Dno studne sa odporúča pokryť
hrubozrnným pieskom alebo štrkom. Necháme napustiť vodu a čerpáme do tej
doby, až dôjde k vymiznutiu zákalu. Potom vodu vydezinfikujeme ako je
uvedené v bode 2. Častou príčinou zhoršenia kvality vody v studni sú
však aj stavebné práce, ktoré sa vykonávali v blízkosti studne, poprípade
využitie podzemného prameňa pre inú studňu. To mohlo viesť ku zmene prúdenia
podzemnej vody a v dôsledku toho sa zmenila kvalita vody v prameni,
ktorý napája studňu. V neposlednom rade je nutné upozorniť na bodové
zdroje znečistenia, ktoré sa vyskytli v blízkosti studne – môže to
byť napríklad divoká skládka hnoja, naplnený poprípade neutesnený septik,
znečistený potok, ktorý tečie v blízkosti studne a z ktorého sa
voda infiltráciou dostáva do studne. Príčin môže byť celý rad a je nutné
ich správne vytipovať po porade s odbornými pracovníkmi v laboratóriu.
8) Kedy použiť filtre na vodu
Stalo sa istou módou zlepšovať kvalitu vody pomocou rôznych filtrov,
ktoré odstraňujú z vody všetky možné nečistoty a činia ju tak údajne
pitnou. Na základe doterajších skúseností s ponúkanými filtrami však
musíme konštatovať, že tomu, bohužiaľ, tak nie je. Predovšetkým je
potrebné zvážiť na základe chemického a mikrobiologického rozboru, či je
naozaj nevyhnutné filter používať. Najlepšie je sa o tom poradiť s pracovníkmi
laboratória, ktorí sú s problematikou filtrov veľmi dobre zoznámení a
môžu, pokiaľ to bude skutočne potrebné, odporučiť typ filtra, ktorý je
pre daný účel vhodný. Pri zakúpení filtra je treba zvážiť aj okolnosť,
že väčšina filtrov, pokiaľ nie sú u nich vymieňané s dostatočným
predstihom filtračné vložky, môže spôsobovať zhoršenie vody. Nutnosť častej
výmeny filtrov potom obvykle vedie k zvyšovaniu prevádzkových nákladov a výsledkom
je, v lepšom prípade, že sa filter prestane používať. V horšom
prípade sa filter používa ďalej bez výmeny vložky a kvalita vody za
filtrom je nižšia než kvalita vody pred ním!
9)
Kedy odporúčať pitie balenej vody
Ak kvalita vody v studni nevyhovuje a nedá sa dostupnými prostriedkami
zlepšiť, je nutné zaistiť si zdroj pitnej vody prostredníctvom dnes všeobecne
dostupnej balenej vody. V súčasnej dobe je na trhu veľký výber balených
vôd a zákazník je často odkázaný na reklamu, poprípade obal, pri
rozhodovaní, ktorú balenú vodu si má kúpiť. Je nutné konštatovať, že
na kvalitu balených vôd sú vyššie nároky než na kvalitu pitných vôd
rozvádzaných vodovodným potrubím. Zvlášť zvýšené sú požiadavky na
tzv. kojenecké balené vody, kde je kladený zvláštny dôraz na zníženú
koncentráciu dusičnanov. Tento typ vôd však býva často spojený s ich
nízkou mineralizáciou, tj. s nízkym obsahom vápnika a horčíka, čo je
z hľadiska ich nedostatku vo výžive skôr negatívnym faktorom. Mali by
sme teda preferovať vodu, ktorá má na jednej strane nízky obsah dusičnanov
a na druhej strane nie je príliš mäkká, tj. jej obsah vápnika a horčíka
je vyšší než doporučený limit. (bohužiaľ netýka sa to Dobrej vody).
Takouto vodou je napríklad Aquila čerpaná pri Karlových Varoch, ktorá má
naviac aj vyšší prirodzený obsah oxidu uhličitého.
10)
Čím je ovplyvnená chuť vody
Kontaminujúce
látky okrem toho, že zhoršujú zdravotné ukazovatele vody, často ovplyvňujú
aj jej chuť. Pachuť vody býva väčšinou
spôsobená
prítomnosťou kovov (kovová
chuť), ktorú má vo väčšine prípadov na svedomí železo a mangán, poprípade
zinok. Chuťovo nepríjemná je prítomnosť sírovodíka, rias, ale i klasických
organických kontaminantov, ako sú fenoly, chlorofenoly a ropné látky. Žiaľ,
existuje veľká skupina látok (naviac väčšinou karcinogénnych), ktoré
neovplyvňujú chuťové a zmyslové vlastnosti vody a ich prítomnosť je možné
zistiť len pomocou vysoko citlivých prístrojov. Pravdepodobnosť ich výskytu
vo vode je však väčšinou nízka.
Na druhej strane sú vo vode prítomné látky, ktoré jej chuť zlepšujú.
Vynikajúci je v tomto smere rozpustený kyslík ( preto nám tak chutí
voda z horského prameňa, ktorá je kyslíkom presýtená. Jeho prítomnosť
je predovšetkým ovplyvnená technologickým spracovaním pitnej vody a tiež
teplotou. (prevarená voda, kde kyslík nie je prítomný, nám väčšinou
nechutí). Ďalšími dôležitými
prvkami zlepšujúcimi chuť vody je vápnik a horčík, ktoré tvoria tzv.
tvrdosť vody. Obecne platí, že čím vyššia je tvrdosť vody, teda čím vyšší
je obsah vápnika a horčíka, tým je lepšia chuť vody (samozrejme to platí
len do určitej koncentrácie). Pri tom je ďalej rozhodujúci i pomer vápnika
k horčíku. Chuťovo vyrovnaná voda by mala mať tento pomer 10 : 1 ( vápnik
: horčík ). Voda s obráteným pomerom pôsobí skôr
ako preháňadlo. Chuť vody rovnako ovplyvňuje prítomnosť rozpusteného
oxidu uhličitého (rozpúšťa sa mimo iného na kyselinu uhličitú), ktorý
ovplyvňuje ostrú chuť vody. Minerálne vody majú obvykle prirodzene vyššie
obsahy oxidu uhličitého. Presýtením vody týmto plynom sa vyrába sóda. Pri
tejto koncentrácii oxidu uhličitého je pôvodná chuť vody celkom zmenená.
Záverom: Uvedený materiál je doslovne prevzatý z informačného
letáku pána RNDr. Svatopluka Krýsla, RNDr. z akreditovaného pracoviska OHS Klatovy.